Ontstaan EFT / Relatietherapie

EFT is ontwikkeld door dr. Sue Johnson, een Canadese relatietherapeute en onderzoeker. In haar werk als relatietherapeute merkte zij dat het in de therapie helemaal niet zozeer gaat om leren onderhandelen maar veelmeer om emotionele thema’s als betrokkenheid, veiligheid en verbondenheid.

Bij de ontwikkeling van EFT heeft voor Sue Johnson de hechtingstheorie van de Britse psychiater John Bowlby een belangrijke rol gespeeld. Volgens deze Bowlby hebben mensen een aangeboren verlangen naar verbondenheid. Je hebt iemand nodig bij wie je jezelf kunt zijn en bij wie je je veilig voelt, iemand die je neemt zoals je bent met al je mooie kanten, maar ook met die irritante trekjes van je. Je hebt iemand nodig op wie je kunt rekenen als je het nodig hebt.

Mensen met een gelukkige relatie, waar partners zich veilig en geborgen voelen, zijn zowel lichamelijk als ook psychisch gezonder. Zij kunnen beter omgaan met de problemen in hun leven. Daarom is het ook niet zo gek dat partners in paniek raken als die veilige verbondenheid bedreigd wordt. Bij gedoe en geruzie over alledaagse dingen als het huishouden, de kinderen, vrije tijd en de financiën gaat het vaak niet om het conflict zelf. Veelal speelt angst voor verlating en afwijzing een grote rol. Ik doe het weer fout. Wat is dit!? Waarom reageert ze zo heftig!? Straks raken we elkaar nog kwijt!